Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kočka divoká

22. 2. 2010

Kočka divoká je předchůdce zdomestikované kočky domácí. V české republice se až na kńěkolik vyjímek ve volné přírodě nevyskytuje. Žije samotářsky.

Populace a rozšíření

Pro kčku jsou typické smíšené a listnaté lesy na vrchovinách. Jen vyjímečně se objevuje v horách. Přes den je schovaná ve svém úkrytu (Dutina stromu, skalní dutiny...).Když je ale teplý slunečný den ráda se vyhřívá na slunci.

Potrava

Loví v noci. Její potravu tvoří z 80% hladavci, dále jsou to ptáci a jiní drobní obratlovci. Vyjímečně uloví i většího savce jako je divoký zajíc,králík nebo srnče.

Rozmnožování

Kočka divoká rodí tři až pět koťat, která se rodí od dubna do června. Matka  se o ně stará až do podzimu, kdy se koťata osamostatní. Koťata dospívají asi ve dvanácti měsících. Matka mláďata chrání (postaví se i člověku) a v ohrožení koťata přenáší do jiného úkrytu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář