Jdi na obsah Jdi na menu
 


Levhart obláčkový

15. 2. 2010

Nejmenší z velkých koček.  Žije samotářský život. Svým uměním šplhat se může rovnat malým kočkám. přesto že je zákonem chráněn často se stává objetí lovců, hlavně pro svou srst a špičáky.Nejvíce ohrožen je však ničením lesů.

Výskyt

Levhart obláčkový se vyskytuje hlavně v horských a nížiných lesích jihovýchodní a jižní Asie.

Potrava

Levhart loví hlavně ptáky, gibony, opice, dikobrazy, malá prasata a jeleny. Má nápadně dlouhé špičáky, které se podobají dnes vyhynulému tygru šavlozubému.

Rozmnožování

Samice rodí 1-5 mláďat, nejčastěji však dvě o které pečuje sama. Mláďata po 12 dnech vidí a v 10. týdnu jedí maso i když je matka kojí až do půl roku.Po narození mají mláďata srst celou šedou. Po půl roce dostávají vzorkování jako mají jejich rodiče.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Co je to gibon?

(Zuzana Medi'cová, 1. 4. 2013 14:04)

Pokud to víte napište mi prosím co to je a jak to žije.