Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lev pustinný

1. 2. 2010

 

Lev je po tygrovi druhou největší kočkovitou šelmou.Hlavním a určujícím rysem lvích samců je jejich hříva. Samci váží od 150-250 kg a samice 120-150 kg. V divočině se lvi dožívají 10-14 let, kdežto v zajetí se mohou dožít i věku 20 let. Dříve se lvi nacházeli v celé Africe, Asii a dokonce i Evropě, dnes se vyskytují pouze v Africe a na několika místech v Indii. Jsou to společenská zvířata a loví ve smečkách.

Populace a rožšíření

V dnešní době žije nejvíce lvů  ve východní a severní Africe, avšak jejich stavy se snižují.Stále se zvyšující kontakt s lidmi je pokládán za hlavní důvod ke snižování lví populace. Zbylé populace jsou od sebe izolovány což může vést k  potlačení dalšího rozvíjení genofondu.

Potrava a lov

Lvice loví ve smečkách, obvykle v noci nebo za úsvitu. Jejich kořistí se stávají hlavně vetší savci jako jsou antilopy, pakoně, buvoli a zebry, ale také menší zvířata jako zajíci a ptáci. Když můžou  nepohrdnou ani kořisti kterou usmrtili jiná zvířata.Lvíčata se učí lovit už od třetího měsíce věku, ale úspěšní jsou až od dvou let. Lev se nejdří ve ke kořisti připlíží a  poté na ni může zaútočit, protože lev dokáže vyvinout rachlost až 50 km/hod, ale není vytrvalí,

Rozmnožování

Březost samice trvá 100-120 dní, poté porodí 1 až 4 mláďata. Samice ve smečce se snaží rozmnožovat ve stejnou dobu, takže se můžou vzájemně starat o krmení a chování mláďat. Lvíčata jsou odstavena po šesti až sedmi měsících.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář