Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tygr bengálský

8. 2. 2010

Tygr bengálský je největší poddruh tygra džunglového.  Je přísně chráněný.

Populace a rozšíření

Žije samotářsky, ale vytváří si rozsáhlá teritoria o velikosti 50 km2 . Je rozšířen v Indii, Nepálu, Bangladéši. V Bangladéši  a Indii vznikají přísně chráněné rezervace pro tohoto tygra. Byli liveni pytláky kvůli kůži, kostím a zubům. PROJEKT TYGR pomohl k zvýšení populace tygra a na rozdíl od tygra ussurijského už není kriticky ohrožen.

Potrava a lov

Tygr je samotářské zvíře lovící převážně v noci, není to vytrvalý běžec, takže si za své oběti často vybírá slabá nebo zraněná zvířata. Útočí tak, že se nejdříve plíží ke kořisti v trávěa poté ji rychlým skokem polapí.Mezi hlavní složky potravy patří gaurové a buvoli, avšak nepohrdne také menšími zvířaty jako jsou zajíci, opice a pávi. Jsou známy také útoky na nosorožce a mladé slony. Čas od času uloví také predátory jako jsou leoparvi, vlci, krokodýli a lišky.

Rozmnožování

Samice si po oplodnění najde vhodné doupě, kde porodí dvě až tři mláďata. Tyto mláďata jsou sice ještě slepá, ale mají už srst podobnou dospělým. Samice mláďata kojí přibližně 8 týdnů a poté jim nosí kousky masité potravy. Další dny nechá mláďata lovit. Před dosažením jednoho roku jsou mláďata schopna sama lovit.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář